logo
Hulpverleningszone
Brandweer zone Kempen
Dringend hulp nodig?
bel 112 of gebruik de app
Minder dringend?
raadpleeg ons e-loket
Noodweer? Hulp nodig? Zo bereik je Brandweer zone Kempen

In bepaalde situaties heb je hulp nodig van de brandweer maar hoe kan je deze hulp het best aanvragen? Bel je het nummer 112 of het nummer 1722? Bestaat er ook een online meldservice? 

Wij zetten de zaken graag op een rijtje voor jou.

Is er iemand in levensgevaar? 
Bel 112!
Wanneer iemand in levensgevaar is, bel je altijd het nummer 112! Doe dit ook als er brand is in een gebouw. De noodcentrale 112 contacteert de centrale meldkamer van de brandweer, zodat je met voorrang hulp krijgt.

Bel dit nummer nooit als er géén levensbedreigende situatie is. Hou dit nummer vrij zodat mensen in levensgevaar niet nodeloos moeten wachten. 

Niemand in levensgevaar, maar toch dringend hulp nodig?
Doe je melding via het e-loket!

Vraag je brandweerinterventie aan via het e-loket van deze website.
Je melding komt automatisch in de zonale meldkamer van de brandweer terecht. De centralisten rangschikken vervolgens de meldingen volgens dringendheid en sturen de interventieploegen aan.
Het gebruik van het online meldingsplatform zorgt voor een snelle en correcte doorstroming van de gegevens.

Aanvraag wespenverdelging

Melding wateroverlast

Melding stormschade

Melding (korte) tijdelijke situatie die risicovol kan zijn

Geen computer bij de hand? Bel dan het nummer 1722!
Het nummer 1722 is een nummer dat door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken geactiveerd wordt zodra er noodweer (zware storm, hevige regenval …) verwacht wordt. De activatie van het nummer wordt via de media kenbaar gemaakt.
Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij noodweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.
Tijdens noodweer komen er echter massaal veel oproepen tegelijk binnen. Dit zorgt vaak voor lange wachttijden.

Wie géén computer heeft, wacht best geduldig tot de operatoren van het nummer 1722 de oproep kunnen noteren. Wie echter wél een computer heeft, geeft de melding dus best door via het e-loket van de brandweer!
Bel in elk geval niet naar 112!

Bel niet naar de lokale brandweer of je gemeente
Tijdens een noodweer heeft de brandweer de handen vol met de interventies op het terrein. Er is op dat moment geen mogelijkheid om extra telefoontjes te beantwoorden.
Ook jouw gemeentebestuur zal je doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer of naar het nummer 1722.

Wat gebeurt er na je melding?
Nadat je je melding hebt doorgegeven wacht je geduldig op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent ook dat je in sommige gevallen wat langer zal moeten wachten, omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn, verder kan helpen. Bel dus niet terug naar 1722 of geef je melding geen tweede keer door via het e-loket.

Wat doet de brandweer en wat regel je zelf?
De brandweer is geen klusjes- of hersteldienst
De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn.
Bij noodweer komen zij ook tussen als er gevaar is voor bewoners of voor derden (bijvoorbeeld een grote boom dreigt een huis te vernielen).
De brandweer is echter geen klusjes- of hersteldienst. Zij komen dus niet langs om je dakpannen goed te leggen, om je glazen koepel of terrasoverdekking te herstellen, om je dakgoot uit te kuisen of te herstellen, om een omgevallen boom of loshangende tak die op je eigen grond ligt in stukken te zagen en te verwijderen. Hiervoor moet je dus niet naar de brandweer bellen maar naar een gekwalificeerde professional.

Verzekeringen en je gemeente
Heb je schade opgelopen?
Geef dit aan bij je verzekeringsmaatschappij. Op de website abcverzekering.be vind je een checklist met alle stappen die je kan ondernemen bij stormschade.

Bij uitzonderlijke weersomstandigheden is het altijd zinvol om ook de gemeente op de hoogte te brengen (met melding van schade en schatting van kosten). Zij kunnen alle meldingen bundelen en een aanvraag indienen voor het Rampenfonds.

Powered by Froala Editor

Noodweer? Hulp nodig? Zo bereik je Brandweer zone Kempen
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.