logo
Hulpverleningszone
Brandweer zone Kempen
Dringend hulp nodig?
bel 112 of gebruik de app
Minder dringend?
raadpleeg ons e-loket
De Europese en Aziatische hoornaar

Vermoed je dat je een nest met hoornaars in je tuin hebt?

Laat het ons weten!

  1. Vul ons e-formulier in om een wespenverdelging aan te vragen. Vermeld hierbij duidelijk dat je vermoedt dat het om een nest met hoornaars gaat.
  2. Wij komen langs om foto's van de hoornaar én het nest te nemen. Deze foto's worden opgestuurd naar de Universiteit van Gent, waar onderzocht wordt of het om een Aziatische of Europese hoornaar gaat. In afwachting van hun reactie wordt het nest niet bestreden (!) en vragen wij om uit de buurt van de nest te blijven.
  3. Wanneer bekend is om welk type hoornaar het gaat, nemen wij terug contact met je op, om de mogelijkheden te bespreken. De Aziatische hoornaar moet op een gespecialiseerde manier bestreden worden, zodat de koningin niet kan ontsnappen. De Europese hoornaar is goedaardig en bijzonder nuttig. Enkel indien de nest effectief voor overlast zorgt, wordt hij door ons bestreden.

Wat betaal je voor de melding/bestrijding van een Aziatische of Europese hoornaar?

  • Wanneer we gevraagd worden voor een hoornaar- of wespenverdelging en ter plaatse is er een vermoeden dat het om een hoornaar gaat, volgt er geen verdelging en is de interventie gratis.
  • Wanneer we gevraagd worden voor een hoornaar- of wespenverdelging en ter plaatse blijkt het om gewone wespen te gaan die bestreden moeten worden, is de interventie betalend aan het tarief van een wespenverdelging.
    -    Wanneer het UGent oordeelt dat het om een Aziatische hoornaar gaat, volgt er gratis een gespecialiseerde bestrijding.
    -    Wanneer het UGent oordeelt dat het om een Europese hoornaar gaat en de burger vraagt om verdelging, wordt opnieuw een wespenploeg gestuurd. Deze verdelging is betalend aan het tarief van een wespenverdelging.
De Europese en Aziatische hoornaar
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.