E-loket
Aanvraag wespenverdelging

Opgelet: Daar we momenteel enorm veel aanvragen voor wespenverdelgingen krijgen, lopen de wachttijden op. Indien er geen hinder is van de dieren (achteraan in tuin …), raden wij aan om de omgeving te vermijden en geen bestrijding aan te vragen. Wespen die geen hinder opleveren, worden dus best met rust gelaten, zodat ze hun nuttige functie verder kunnen uitvoeren.

Levert een wespennest toch effectief hinder op, dan kan je een aanvraag indienen en vragen wij om begrip te hebben voor de langere wachttijden.

Door het invullen van onderstaand formulier vraag je Brandweer zone Kempen om langs te komen om één of meerdere wespennesten te verdelgen. Deze interventie is niet gratis. Zodra de wespenploeg ter plaatse komt, dien je een bedrag van 30,25 euro te betalen (bij voorkeur onmiddellijk via bancontact), ook indien er geen verdelging wordt uitgevoerd. Dit bedrag is vastgelegd via het retributiereglement van Brandweer zone Kempen, dat je hier kan raadplegen.

Verder willen we je nog wijzen op een aantal belangrijke zaken: 

  • De wesp is heel nuttig voor het ‘opkuisen’ van de natuur. Het is een heel belangrijke natuurlijke insectenbestrijder: de wespen van één enkel nest kunnen bijvoorbeeld op enkele uren tijd duizenden muggen doen verdwijnen. Wij vragen je daarom om enkel een wespenformulier in te vullen, indien je effectief hinder ondervindt.
  • De wespenploeg zal enkel ter plaatse gestuurd worden, indien je de juiste locatie kan aangeven waar het wespennest zich bevindt.
  • Wij gebruiken een poeder om de wespen te doden. Dit poeder is gevaarlijk en zeer giftig voor in water levende dieren zoals vissen. Alle contact met het poeder moet vermeden worden en kinderen moeten uit de buurt van de behandelde nesten gehouden worden. Ook huisdieren zoals katten, honden … moeten van het poeder weggehouden worden.
  • Het gebruikte poeder zal de wespen doden. Dit wil niet zeggen dat er gedurende dezelfde dag geen overlast van wespen meer zal zijn. De uitgevlogen wespen zullen nog tot ’s avonds blijven toekomen.
  • Het gebeurt soms dat een wespennest niet volledig uitgeroeid is na één behandeling. In dit geval is een tweede tussenkomst van Brandweer zone Kempen gratis op voorwaarde dat de tweede tussenkomst aangevraagd wordt binnen de zeven dagen na de eerste interventie. Deze aanvraag gebeurt bij voorkeur via dit loket.
  • Bijen en hommels worden niet bestreden. Dit zijn nuttige insecten en worden bijgevolg niet vernietigd. Je kan een bijenzwerm of hommelnest laten weghalen door een lokale imker.
    Neem onderstaand informatieblad door vooraleer je dit e-formulier invult.

Infodocument wespenverdelging

Je vindt alle informatie over de verwerking van je persoonsgegevens in onze privacyverklaring.

Formulier
Aanvraag wespenverdelging
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.