Veelgestelde vragen bij brand

ALGEMEEN BRAND - ROOK

Er is een brand in de buurt. Wat moet ik doen?

Is er brand bij jou in de buurt? De wind kan de rookpluim ver verspreiden. Blijf uit de rook en zorg dat je geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit uit voorzorg ramen en deuren en schakel indien mogelijk je ventilatiesysteem uit (ook in je wagen). Help mensen in je omgeving om ook uit de rook te blijven. Volg de media of de website voor meer informatie. 

Ik ben niet thuis, maar mijn ramen staan wel open.

Keer pas terug naar je woning van zodra de hulpdiensten hiervoor toestemming geven, ook al staan er ramen open. Je hoeft je niet door de rook te verplaatsen om ramen te gaan sluiten. Blijf zo veel mogelijk uit de rook, gezonde rook bestaat immers niet.  Als je terug bent gekeerd naar je woning en de rookpluim is weggetrokken, is het van groot belang om de woning goed te verluchten. Je kan dit doen door ramen en deuren helemaal open te zetten. Indien je toch nog een verdachte geur zou opmerken, moeten ramen en deuren weer gesloten worden en vragen wij je om contact op te nemen met de hulpdiensten.

Waarom is elke rook schadelijk?

Rook van een huisbrand kan even gevaarlijk zijn als rook van een industriële brand. Alle rook is schadelijk. Gezonde rook bestaat niet! Zelfs bij het verbranden van hout, papier of tuinafval komen er giftige stoffen vrij. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de rook. 

Welke effecten mag ik verwachten bij een eenmalige blootstelling aan rook?

Als je rook inademt, kan je last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen. Je kan tranende ogen krijgen en beginnen hoesten. Bij gevoelige luchtwegen kan je zelfs last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. De effecten hangen af van de hoeveelheid rook en de duur van de blootstelling. Hoe meer en hoe langer je rook inademt, hoe sterker de klachten kunnen worden. Lukt het je niet direct om uit de rook te gaan? Lever dan zo min mogelijk lichamelijke inspanningen. Je ademt dan minder lucht in en dus ook meer rook. Heb je na het inademen van rook gezondheidsklachten, contacteer dan je huisarts. 

Wat is een schadelijke hoeveelheid rook?

Je lichaam geeft zelf aan of de hoeveelheid rook die je hebt ingeademd, een schadelijk hoeveelheid is. Je kan last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen. Je ogen kunnen gaan tranen en je kan gaan hoesten. Hoe meer rook je hebt ingeademd, hoe sneller jouw lichaam reageert. 

Ik heb in de rook gestaan. Wat moet ik met mijn kleding doen?

Trek verontreinigde kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden. Spoel je schoenen schoon met water vóórdat je binnen gaat. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kan je de schoenen het best schoonborstelen met een zachte borstel of afnemen met een natte doek. 

NAZORG - GEZONDHEID

Ik heb rook ingeademd

Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor jouw gezondheid klein. Heb je na het inademen van de rook gezondheidsklachten, contacteer dan je huisarts. 

ASDEELTJES - FRAGMENTEN

Ik tref fragmenten aan in mijn tuin die vermoedelijk afkomstig zijn van de brand.

Door de hitte en de wind kunnen fragmenten van de brand over een grote afstand neerkomen. Indien je dergelijke fragmenten aantreft, contacteer dan de gemeente. 

Hoe zit het met roet- en asdeeltjes?

Een deel van de rook kan achterblijven in de vorm van roet. Roet is schadelijk voor je gezondheid als je het opneemt via vuile handen of doordat roet in de voedselketen terecht komt. De kans op schade ligt hoger naarmate de hoeveelheid roet stijgt.

Zorg ervoor dat je geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengt: voorzie een natte dweil waarop je je schoenen kan uitdoen.

Laat je kinderen niet buitenspelen en laat huisdieren niet uit alvorens alle roet- en asdeeltjes zijn verwijderd.

Wil je roet verwijderen van muren, tuinmeubels, enzovoort? Dit kan je doen met water en zeep. Draag bij voorkeur handschoenen. Zo niet, moet je je handen heel goed wassen nadien.

Er is roetneerslag in mijn moestuin. Kan ik de groenten nu nog consumeren?

Roetneerslag wordt niet opgenomen door de planten, maar blijven aan de buitenkant zitten. Groenten en fruit uit jouw tuin kan je dus nog veilig consumeren. Je moet wel de groenten voor gebruik extra goed schoonmaken met water. Zichtbaar vervuilde groenten kan je beter niet eten. 

Er is roetneerslag in de tuin. Kunnen de kinderen veilig in de tuin spelen?

Zolang kinderen tijdens het spelen niet te veel in hun mond stoppen, kunnen ze veilig buiten spelen. Het is dan ook raadzaam om kleine kinderen die kruipen of juist kunnen lopen, binnen te houden. Zorg ervoor dat de kinderen geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengen: voorzie een natte dweil waarop de schoenen kunnen uitgedaan worden. Was de handen na het spelen uitvoerig met water en zeep.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 27 september 2019
Veelgestelde vragen bij brand