Koolstofmonoxide (CO), een sluipende moordenaar in huis ...

Koolstofmonoxide (CO), een sluipende moordenaar in huis...

De meerderheid van de ongevallen door koolstofmonoxide gebeurt tussen oktober en maart. Koolstofmonoxide, beter gekend als CO is een giftig geur- en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas of hout en kolen. De combinatie van een slecht onderhouden verwarmingstoestel en te weinig ventilatie kan leiden tot CO vergiftiging. Voor je het weet ben je bewusteloos, maar ook elk jaar eist CO vergiftiging mensenlevens. Vandaar de naam: “stille moordenaar in huis”. Geef CO geen kans en volg onderstaande tips.

Herken de alarmsignalen

Is er een vlam, dan is er kans op CO. Om een brandstof te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Bij te weinig zuurstof is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide (CO). Een gele of oranje grote vlam in de CV ketel of het warmwatertoestel en condensatiedampen duiden op een tekort aan ventilatie. Grijp in bij deze alarmsignalen.

Kleur vlam: links OK - rechts ALARMOK                     ALARM

Zorg voor een goede installatie en onderhoud van de CV ketel of het warmwatertoestel

Laat de installatie van een CV ketel of warmwatertoestel over aan een vakman. Let er op dat CV ketels en warmwatertoestellen aangesloten worden op een schouw of een rechtstreekse afvoer naar buiten hebben. Ook het onderhoud van deze toestellen is van belang. Laat je gastoestel minstens 2-jaarlijks door een erkend installateur controleren. Een gereinigd en goed afgesteld toestel rendeert beter, gaat langer mee en levert minder schadelijke gassen.

Onderhoud je schoorsteen

CO komt ook vrij bij het verbranden van hout of steenkoolbriketten in een haard of kachel. Onderhoud dus ook je schouw en laat deze één maal per jaar vegen. Zo vermijd je niet alleen schouwbrand maar verlaag je ook het risico op CO vergiftiging.

Zorg voor goede verluchting

Elke kamer waar een bijzetverwarming brandt, moet goed worden verlucht. Slaap nooit in een kamer waar een warmwatertoestel of een verplaatsbaar verwarmingstoestel brandt op gas of petroleum. Deze verbruiken de zuurstof en geven de verbrande gassen terug in de kamer af. 

In de badkamer waar een gasgeiser of een verwarmingstoestel staat, is een rooster van minimum 150 cm² onderaan in de deur en bovenaan in de muur wettelijk verplicht.

Bij ongunstige weersomstandigheden (vaak bij rustig en mistig weer) kan het gebeuren dat de schouw niet voldoende trekt, waardoor de verbrandingsgassen onvoldoende worden afgevoerd en zich in huis verspreiden. Wanneer het risico op CO-vergiftigingen stijgt ten gevolge van het weer, stuurt het KMI een waarschuwing uit via de website en de weerberichten op TV.

De koolmonoxidemelder - betrouwbaarheid  

Naast rookmelders zijn er in de handel ook CO melders verkrijgbaar.
Echter een CO melder mag u geen verkeerd gevoel van veiligheid geven.  Ze slaan alleen alarm indien er reeds CO gevormd is, dus bij acuut gevaar en dan kan het voor het slachtoffer soms al te laat zijn.

Onthoud vooral het volgende:

  • Het plaatsen van CO-detectoren neemt de oorzaak van de productie van CO niet weg en kan deze dus ook niet voorkomen.
  • Het plaatsen van CO-detectoren stelt je niet vrij van andere maatregelen om blootstelling te voorkomen (correcte installatie en regelmatig onderhoud van toestellen en schoorstenen).

5 TIPS bij het kopen van een koolmonoxidemelder

1 Betrouwbare merken
Enkel koolmonoxidemelders welke een CE markering hebben, voldoen aan de normen en zijn betrouwbaar. Heeft uw melder deze keuring niet, vertrouw de melder niet en schaf een nieuwe aan.

2 Levensduur koolmonoxidemelder
Een koolmonoxidemelder gaat doorgaans 5 jaar mee. Er bestaan melders die 10 jaar meegaan, deze zijn vaak duurder in aanschaf. Zorg ervoor dat u tijdig uw koolmonoxidemelder vervangt. Het bouwjaar staat vaak op de achterkant van de melder.

3 Meerdere koolmonoxidemelders
Het is verstandig om op meerdere plaatsen in uw huis een koolmonoxidemelder te hebben! Plaats in ieder geval een CO-melder in buurt van elke CV ketel, geiser, HR-combi ketel en/of  kachel. Zorg er ook voor dat u overal in huis het alarmsignaal kan horen.

4 Koop géén combi-melder
Dit is een koolmonoxide- en rookmelder in één. Rook stijgt, koolmonoxide niet. Beter is om twee aparte melders aan te schaffen. Één rookmelder aan het plafond en één koolmonoxidemelder aan de wand.

5 De beste plaats voor een koolmonoxidemelder
De beste plaats voor een koolmonoxidemelder is op ademhalingshoogte (ooghoogte). Plaats de koolmonoxidemelder daarom tegen de muur en niet op het plafond. Koolmonoxide vermengt zich met lucht en stijgt zodanig niet (zoals rook).


Laatst bijgewerkt op 18 december 2018
Koolstofmonoxide (CO), een sluipende moordenaar in huis ...