H. Hartziekenhuis Mol en Brandweer zone Kempen tonen nieuwe PIT

1586 keer. Zo vaak rukte PIT Mol uit in 2022. Dat is gemiddeld vier keer per dag. Het toont meteen aan dat dit project een cruciale schakel is in de veiligheids- en gezondheidsketen. De PIT is een door de 112 erkende ambulance waar een gespecialiseerde verpleegkundige met een bijzondere beroepstitel spoed en intensieve zorgen meegaat op interventie. De PIT vermindert het therapievrij interval en biedt zo een aanvaardbare oplossing om de wachttijd van de MUG (Medische Interventie Groep) te dekken.  

“Met de PIT kopen we tijd,” zegt dr. Ivo Jacobs, gedelegeerd bestuurder van het H. Hartziekenhuis Mol. “Vaak zijn de eerste minuten cruciaal bij een ongeval of medische noodsituatie. En ook bij minder dringende gevallen is het team een meerwaarde, want dan moet er vaak zelfs geen MUG ter plaatse komen.”  

Ook burgemeester Wim Caeyers is tevreden:  “Voor mij als burgemeester is het bijzonder geruststellend om te weten dat de inwoners van Mol - maar ook de bezoekers, toeristen en passanten in de ruime regio – kunnen rekenen op zulke professionele en snelle medische noodhulp. Ik besef dat zowel de brandweer als ons ziekenhuis hier veel in investeren, zowel qua mensen als middelen. ”

Paramedisch InterventieTeam (PIT) maakt het verschil, al veertien jaar

Sinds 2009 rukt er een PIT uit vanaf de standplaats in het Molse ziekenhuis. Toen was het de eerste van zijn soort in de hele provincie, en zelfs een proefproject. Ondertussen zijn er in heel het land zo’n 33 PIT-standplaatsen.   “De samenwerking tussen het ziekenhuis en Brandweer zone Kempen is cruciaal”, zegt kolonel Koen Bollen, zonecommandant. “We zorgen dat er permanent een ambulancier van de brandweer aanwezig is in het ziekenhuis. In de voorbije 14 jaar is dat al een grote meerwaarde gebleken, iedereen steekt veel op van elkaar.” 

 

Financiering blijft een aandachtspunt

Sinds 2019 betaalt elke patiënt ongeveer 65 euro voor een ziekenwagenrit, ongeacht de afgelegde afstand. Dat is een duidelijk en billijk bedrag voor iedereen die een ambulance nodig heeft. Maar uiteraard dekt dit niet de werkelijke kost van het voertuig, de brandstof, het gebruikte materiaal en het personeel. Dat geldt voor alle ziekenwagendiensten, en zeker ook voor PIT-projecten. 

De totale jaarlijkse kost van een PIT project voor onze regio bedraagt meer dan 800 000 euro verdeeld over de brandweer en het ziekenhuis. Vermits de (federale) overheid via allerlei budgetten slechts een gedeeltelijke compensatie van deze kost voorziet, is de last voor beide organisaties aanzienlijk.  

Kol. Koen Bollen: “Wij als hulpverleningsdiensten geloven 100% in het nut van dit Paramedisch InterventieTeam. We willen daarom blijven spreken met alle partners om tot een realistisch financieringsmodel te komen, waarbij de lokale inspanningen niet vele malen groter zijn dan de federale.” 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 10 juli 2023
H. Hartziekenhuis Mol en Brandweer zone Kempen tonen nieuwe PIT