Brandweer zone Kempen neemt voortouw in grote brandoefening in natuurgebied de Keiheuvel en De Most in Balen

Brandweer zone Kempen neemt voortouw in grote brandoefening in natuurgebied de Keiheuvel en de Most in Balen

Brandweer zone Kempen, 9 oktober 2021. Brandweer zone Kempen neemt het voortouw in een grote bosbrandoefening met +/- 150 deelnemers op domein de Keiheuvel / de Most in Balen. De oefening gebeurt in samenwerking met de Vlaamse werkgroep Natuurbranden, Netwerk Brandweer en het KCCE (het federale kenniscentrum van de brandweer). Het doel is om in één dag de standaard operatieprocedure (SOP) voor bosbranden op grote schaal uit te testen en bij te sturen waar nodig. Het risico op grote bosbranden in de regio is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

De brandweer evolueert van zonale naar interzonale rampenbestrijding

Jaarlijks neemt het aantal interventies van de brandweer toe en dit is direct te wijten aan de bevolkingsgroei en de klimaatverandering. Het aantal interventies voor grote bos- en heidebranden omwille van droogte, hevige stormen en rukwinden, verwoestende regens met grote wateroverlast tot gevolg, stijgen jaar na jaar. Uit risico-analyses blijkt dat een bovenzonale rampenbestrijding – als aanvulling op de standaard zonale interventies – noodzakelijk is. Een goede voorbereiding en onderlinge samenwerking door middel van oefeningen tussen de brandweerzones dringt zich op.

Organisaties leren samenwerken en streven naar het beste resultaat

Aan de oefening op zaterdag 9 oktober in Balen nemen meer dan 150 personen met zo’n 50-tal voertuigen deel uit verschillende organisaties. Zeven brandweerzones (Brandweer zone Kempen, Zone Taxandria, Zone Rand, Zone Vlaams-Brabant Oost, Zone Noord-Limburg, Zone Zuid-West Limburg, Zone Oost-Limburg), de Civiele bescherming, de DAFA (de gespecialiseerde politiedienst die met haar blushelikopter wordt ingezet voor waterdropping) en het Hulpcentrum 112 Antwerpen nemen deel. De gemeente Balen, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en Aeroclub Keiheuvel stellen hun domeinen ter beschikking en zorgen voor logistieke ondersteuning.

Oefening baart kunst!

De oefening duurt een hele dag en heeft volgende doelen:

  • Oefenen basistechnieken bosbrandbestrijding 
  • Oefenen van de Standaard Operatieprocedure (SOP) bosbrandbestrijding
  • Oefenen van blussen met luchtsteun
  • Oefenen communicatie
  • Oefenen opstellen CP-ops (Commandopost Operaties) en CP-BW (Commandopost Brandweer)
  • Oefenen van watertransport naar/op de Keiheuvel 
  • Vlaams-Brabant Oost en Taxandria zorgen voor Grootwatertransport (GWT)

In de voormiddag leren de deelnemers specifieke skills aan tijdens de workshops, zoals o.a. protectie van een gebouw, rijdend blussen en autoprotectie – zie details workshop onderaan het persbericht. 

In de namiddag wordt een grote inzetoefening met alle deelnemers georganiseerd. Op dat ogenblik worden meerdere brandhaarden in het gebied gesimuleerd. Elke brandweerzone zet hiervoor een eenheid in die gemiddeld uit 5 voertuigen en 15 manschappen bestaat. Observatoren zijn aanwezig om te evalueren en de nodige bijsturingen maken. Ook de deelnemers geven na de oefeningen feedback zodat de procedures verder verfijnd kunnen worden.

Brandweer zone Kempen

Koen Bollen, zonecommandant Brandweer zone Kempen, voegt toe: “Deze oefeningen zijn uiterst relevant. Naast het inzetten op preventie oefenen we op nieuwe procedures en gevaren waarvan het risico toeneemt. Onze zone heeft een diversiteit aan risico’s waaronder het grote beboste gebied dat bijna 25% beslaat van onze werkoppervlakte van 727.23 km² binnen onze zone. Het aantal interventies van de brandweer in het algemeen is bovendien zeer sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Denk hierbij concreet aan de recente té droge en té natte zomers. De visie van onze zone is Samen Veilig Verder  en deze oefening kadert daar perfect in.”

ADDENDA

1.    Data evolutie natuurbranden: Bron Eindwerk Maya Gijselaar  Extract_eindwerk_MayaGijselaar_hoofdstuk 3.2.pdf

2.    Toelichting workshops - Elke workshop duurt zo’n 25 minuten

Workshops.pdf3.    Inzet materiaal en eenheden

Inzet_personeel en materiaal.pdf

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 09 oktober 2021
Brandweer zone Kempen neemt voortouw in grote brandoefening in natuurgebied de Keiheuvel en De Most in Balen
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.