logo
Hulpverleningszone
Brandweer zone Kempen
Dringend hulp nodig?
bel 112 of gebruik de app
Minder dringend?
raadpleeg ons e-loket
Bel 1722 bij storm of wateroverlast

Niet dringend? Bel 1722 bij storm of wateroverlast!

Vanaf 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken zal tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer activeren. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Tijdens storm of wateroverlast krijgen de noodcentrales tot vijf keer meer oproepen te verwerken dan normaal. Het zijn nog steeds de operatoren in de noodcentrales 112 die de oproepen naar 1722 zullen behandelen, maar dan op gescheiden telefoonlijnen waardoor ze eerst de meest dringende oproepen kunnen afhandelen.

Als je tijdens storm of onweer toch voor niet-dringende brandweerinterventies naar het noodnummer 112 belt, zal je hoe dan ook gevraagd worden om het nummer 1722 te bellen. 

Onze brandweerzone heeft een e-loket. Hier kan je rechtstreeks terecht om een brandweerinterventie voor storm en/of wateroverlast aan te vragen.

Nadat je het nummer 1722 gebeld hebt, is het verder belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Wij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent ook dat je in sommige gevallen wat langer zal moeten wachten, opdat we eerst mensen die in levensgevaar zijn, verder kunnen helpen.

Het is op basis van een code oranje of rood van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) dat bepaald wordt of het nummer 1722 geactiveerd wordt. Minstens een uur voordat de storm of het onweer kan toeslaan, zullen de lijnen opengezet worden.

De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden.

Bel 1722 bij storm of wateroverlast
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.